Türkiye Spina Bifida Derneğimizin 15.Ulusal Spina Bifida Kongresi 5- 7 Ekim 2018 tarihlerinde Denizatı tatil Köyü Gümüldür İzmir’de gerçekleştirildi. 5 Ekim 2018 Cuma günü katılımcıların tatil köyüne gelmelerinin ardından derneğimiz Başkanı Prof. Dr. Cevval Ulman’ın açılış konuşması ile kongre başladı. Açılış konuşmasının ardından Derneğimiz Başkan Yardımcılığı yürüten Nurdan Anlı’nın moderatörlüğünde “Herkesin Bir Hikâyesi Var” oturumu ile devam etti. Kongreye katılanların kendilerini tanıtmalarının ardından spor, müzik, dans gibi alanlarda başarıları bulunan Spina Bifidalı bireyler başarı hikâyelerini paylaştılar.

6 Ekim 2018 Cumartesi günü Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında görev yapan Dr. Serkan Özgür’ün sunumu ile “Pedobarografi Cihazı ile ayak Tabanı sorunlarının Değerlendirilmesi” oturumu ile başladı. Ayak tabanı sorunlarına ilişkin sunumun ardından gün boyunca Pedobarografi Cihazı ile ayak tabanı değerlendirmesi yapmak isteyen katılımcıların değerlendirmeleri yapılıp bilgilendirme yapıldı.

Program Derneğimiz Edirne Temsilcisi Prof. Dr. Neşe Özkayın moderatörlüğünde Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Op. Dr. Ali Tekin “Ürolojik sorunlar” konulu sunumu ile devam etti. Op. Dr. Ali Tekin’in sunumunun ardından soru cevap bölümüne geçilerek katılımcıların soruları cevaplandırıldı.  Bu oturumda TAK Eğitiminin önemine değinilerek TAK eğitimi almak isteyen gençlerimize yardımcı olmak üzere Hemşire Ezgi hanımın gün boyunca kongremizde olacağı söylendi.

Öğleden önce son oturum Norveç’ten gelen konuklarımız ile gerçekleşti. Moderatörlüğünü ve çevirmenliğini derneğimiz yönetim kurulu üyesi Papatya Alkan Genca’nın yaptığı oturumda Uluslararası Fedarasyon Yönetim Kurulu üyesi Cato Lie ve Norveç Spina Bifida Derneği üyesi Ingunn Waater konuşmacı olarak yer aldı. Cato Lie ve Ingunn Waater “Spina Bifida ile Yaşamak ve Sevmek” konulu konuşmalarında Norveç’teki yaşamlarından bahsederek hayatlarından bize kesitler sundular. Oturumun son bölümünde katılımcıların sorularına da cevap verdiler.

Öğle yemeği arasından sonra oturum Hacettepe Üniversitesi Ergoterapi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Altuntaş’ın “Spina Bifidada Ergoterapinin Önemi” konulu sunumu ile devam etti. Dr. Öğretim Üyesi Onur Altuntaş Üniversitelerinde yürüttükleri engelli sınıflandırması üzerine yaptıklarını çalışmaları anlatıp Spina Bifidalı bireylerinde dikkat etmesi gereken konular üzerinde durdu. Kullanılan yardımcı malzemeler üzerine örnekler vererek gelen sorulara cevap verdi.

Günün son oturumları 3 grup halinde devam etti. Genç erkekler oturumunu Op. Dr. Ali Tekin yönetirken Genç kadınlar oturumunu Papatya Alkan Genca yönetti. Bu oturumlarda genç kadınlar ve genç erkekler için hazırlanmış olan kutulara atılan soruların cevaplanmasının yanında Spina Bifida ve Cinsellik konusu üzerine bir sohbet ortamı oluşturulmuş oldu. Ebeveynlere yönelik oturumu da Prof. Dr. Cevval Ulman yönettiği oturumda ebeveynlerin kaygıları ve deneyimleri üzerine paylaşımlar konuşulması sağlandı.

Günün yorgunluğu, gala yemeğine eşlik eden Atıf Eriş’in seslendirdiği eserler ile atıldı. Aynı zamanda gecede gün boyu Tak eğitimi alıp kendi TAK’ını kendi yapan gençler ödüllendirildi.

Kongrenin son günü 7 ekim 2018 Pazar günü kahvaltının ardından geleneksel hale gelen toplu fotoğraf çekimi ile başladı. Fotoğraf çekiminin ardından kongrenin son oturumu Ankara Şube Başkanımız Psikolog Selma Çalık’ın yönetiminde “Spina Bifidalı bireylerde bağımsız yaşam ve ailenin önemi” konusu üzerine gerçekleştirildi. Bağımsız yaşam ve bağımsız yaşam üzerine yapılabilecekler konuşularak deneyim paylaşımları gerçekleşti.

Öğle yemeğinin ardından katılımcılar birbiri ile vedalaşarak bir sonraki Spina Bifida kongresinde buluşma temennilerinde bulunup otelden ayrıldılar.

Leave a Comment

Translate »