13 – 15 Ekim 2017 tarihleri arasında derneğimizin 20. Kuruluş yılında ülkemizin farklı illerinden katılımcılarımız ile 14.Ulusal Spina Bifida Kongresi İzmir’in  Aliağa ilçesinde bulunan Hampton by Hilton Aliağa otelinde gerçekleşti.

13 Ekim 2017 Cuma saat 18.00’de derneğimizin Başkanı Prof. Dr. Cevval ULMAN’ın  açılış konuşması ile kongre başladı.  Başkanımız gelen katılımcılara 14.Ulusal kongresi programı hakkında bilgi vererek güzel bir kongre geçirilmesini diledi.

Açılış konuşmasının ardından ilk bilimsel aktivite “Çocuk Cerrahisi” oturumu başladı. “Temiz Aralıklı Kateterizasyon Neden Gerekli?” konusunda  Prof. Dr. İbrahim ULMAN, Prof. Dr. Ali AVANOĞLU ve Dr. Sibel TİRYAKİ sunum yaptılar.  Konuşmacılar Böbrek ve mesane işleyişi ve bu konuda yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri üzerine bilgilendirme yaptılar.

Derneğimizin başkanı Prof. Dr. Cevval ULMAN ve yönetim kurulu üyesi Avukat Nurdan ANLI’nın birlikte hazırladıkları Böbrek ve Mesane Sürpriz gösterimi ile katılımcıları şaşırttılar. Hazırlanan özel kıyafetler ile böbrek ve mesane canlandırmaları yaptılar.

14 Ekim 2017 cumartesi günü Bilimsel aktivite  Beyin Cerrahisi oturumu ile başladı. Doç Dr. Tuncer TURHAN “Hidrosefali ve Şant” konulu sunumunu yaptı. Hidrosefali cerrahisinde kullanılan Şantlar hakkında bilgilendirme yaparken yaşanan sorunlarında çözüm önerilerinde de bulundu. Derneğimizin kurucu üyelerinden ve eski başkanlarından Prof. Dr. Saffet MUTLUER hocamız “Gergin Omurilik” konusunda sunum yaptı.

Günün 2.Bilimsel aktivitesi  “Spina Bifida’da Ortopedik Girişimler ve Fizyoterapi” konu başlığında devam etti. Prof. Dr. Kazım ÇAPACI hocamız sunumunda Spina Bifidada fizik tedavinin önemi üzerine konuştu ve yaşanan sorunlar ve çözümleri hakkında bilgiler verdi.  Aynı oturum ikinci konuşmacısı Fizyoterapist Melek RAMOĞLU yapılan fizik tedavi uygulamaları üzerine deneyim paylaştı. Ayrıca  Melek RAMOĞLU sunumunda tedavi gören bireylerin video ve görselleri ile çalışmaların sonuçlarını katılımcılara izlettirdi. Oturum son konuşmacısı Dr. Fatih SÜRENKÖK ise spina Bifida’da ortopedik girişimler üzerine konuştu. Yaptığı cerrahi müdahaleler hakkında bilgi verip müdahalelerin sonuç görsellerini katılımcılar ile  paylaştı.

Gün boyu Ebru Sanatı atölyesi yapıldı. Atölye çalışmasına katılmak isteyenler ebru sanatı hocamız Satılmış YILMAZ ile  ebru yaptılar.  “Kendi kendine TAK eğitimi” almak isteyenlere  Hemşire Birsen EROĞLU yardımcı olarak spina bifidalı bireylerin kendi kendie TAK yapmasını sağladı. Tak yapmayı öğrenenler gala yemeğinde ödüllendirildi.

Öğleden sonra oturumları  saat 13.30 “Deneyim ve Paylaşımlar : Senin de başına geldi mi?” başlığı ile başladı. Katılımcılarımız “anne ve babalar” ve “ gençler” olmak üzere ikiye ayrıldılar.   Anne ve Babalar grubunu Dr. Meral GENÇ moderatörlüğünde ebeveyn oturumunu gerçekleştirdiler.

Gençler grubu ile Psikolog Selma ÇALIK  gençlerin eğitim – çalışma – sosyal hayatlarında yaşadıkları deneyimleri paylaşmalarını ve bunlara küçük canlandırmalar ile sergilemeleri istedi. Yapılan canlandırmalar üzerinden tartışmalar yapıldı.  

Günün son oturumunda ise  “Başlangıçtan Bugüne Spina Bifida Derneği: Geçmişten İzler”  başlığı ile 20 yılda yaşananlar anılar ile oluşturulmuş video gösterimi ile başladı. Gösterim sonrasında derneğimizin kuruluşunda ve yönetimde yer alıp kaybettiğimiz değerli hocalarımız Yusuf ERŞAHİN ve Sinan KARa için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. derneğimizin kuruluşunda ve sonrasında yönetimde bulunmuş, başkanlık yapmış olanlar ile 20 yılın değerlendirmesi yapıldı. Paylaşımlar esnasında duygulu anlar yaşandı. Şube ve temsilciliklerimizden gelen yöneticilerimize de söz verilerek dernek ile nasıl tanıştıkları ve neler yaptıkları üzerine kısa paylaşımlarda yapmaları istendi.

Programın son bölümü olan “gala yemeği”nde kurucularımız ile 20.yıl pastası kesildi. Gala yemeğinde tüm katılımcılarımız bir araya gelerek stres attılar, gönüllerince eğlendiler ve bir sonraki kongreyi heyecanla beklediklerini ifade ettiler. 

 

 

Leave a Comment

Translate »